Olika verktyg används i företag för att bestämma värdet på varor eller tjänster, de viktigaste egenskaperna i efterfrågan bland konsumenterna, för att skapa attraktiv förpackningar. Men även i livet för dem som inte är relaterade till företag kan dessa verktyg vara extremt användbara.

Verktyg som visade sig väl i affärer, det är mycket möjligt att använda i vardagen. Hitta problemet som är relevant för dig och använd upplevelsens upplevelse för att lösa det.

1. Om det är svårt att besluta om förändringar

Gör en plan för Smart: Denna förkortning används av chefer för att bestämma målen och sätta målen.

Målet från det smarta systemets synvinkel bör formuleras exakt (specifikt), mätbart (mätbart), attraktivt (attraktivt), möjlig (nåbar) och tidsbundet (tidsbund).

Till exempel är ditt mål att skapa en lycklig familj år 2022, och du är ensam. För att uppnå det behöver du:

 1. Förbered fysiskt: lösa problem med hälsa och utseende, hitta tid för datum, utarbeta en plan för att komma in i ljuset för datering.
 2. Förbered ekonomiskt: Tilldela medel för resor, registrering på webbplatser, skapa en bild.
 3. Förbered dig moraliskt: bli av med illusioner, utarbeta skador.

Nu i var och en av sina tre sfärer, sätter mål på smart igen: Registrera dig för en psykoterapeut, justera arbetsschemat, köp nya kläder. Sprid dem sedan in i tacklingen, stäng och uppnås: Ackumulera en viss summa pengar, delegera uppgifter för att få tid, och så vidare.

2. Om det är svårt att anpassa sig till förändring

I det här fallet kommer metoden "Swiss Cheese" till undsättning, när du gör vad du kan och inte bygger långtgående planer idag.

Till exempel vill du ändra arbetet, men nu är det svårt att hitta en fri ledig plats, och inte alla genomför heltidsintervjuer. Så du kan fokusera på självutbildning, registrera dig på onlinekurser, skriva en svarsplan till arbetsgivarnas frågor.

Och naturligtvis är en intervju online också ett riktigt sätt att hitta en ny plats.

3. Om det är svårt att välja ett av flera alternativ

Du har möjlighet att åka på semester till ett av länderna, köpa ett kök i ett visst företag, tillbringa en helg med flera bekanta. Och ingen av dem är perfekt, var och en har brister i var och en, och du kan inte bestämma vad du är redo att klara av och vad som inte är redo med. Vad ska man göra? Gör en SWOT -analys!

Detta är en strategisk planeringsmetod baserad på att jämföra alternativ i fyra kategorier:

 1. Sträng.
 2. Svagheter.
 3. Möjligheter (möjligheter).
 4. Hot (hot).

Skriv ut styrkorna och fördelarna med ett av alternativen i det övre vänstra hörnet av arket, i det övre högra hörnet – minus och svagheter. Efter att ha noggrant studerat den skriftliga, bestäm vilka möjligheter som finns i denna version, vad är riskerna och farorna. De skriver dem respektive i det nedre vänstra hörnet och till höger om det nedre.

Dessutom kan både möjligheter och faror vara resultatet av både styrkor och svaga. Sedan, på samma sätt, underteckna andra alternativ. Och jämför sedan – vad som hände. Detta blir mycket lättare att göra ett val.

4. Om det är svårt att ta reda på vem du behöver och vem som behöver dig

Samma problem löses av affärsmän när de startar ett nytt projekt. Det är inte förbjudet på detta sätt att avgöra vad du vill ha från en potentiell livspartner eller en ny vän. För att tydligare inse dina behov och förstå vars intresse du själv kan räkna, bör du svara på några frågor:

 1. Som passar dig?
 2. Till vem du är?
 3. Var kan du träffa varandra.

Till frågan "Vem passar du dig?»Svaret kan erhållas genom att kontakta SWOT -analysen av dina egna svaga och styrkor. Svara på frågan ”Vem passar dig?", Använd metoder som vanligtvis hjälper till att bestämma potensmedel apoteket målgruppen. Beskriv i detalj vilken person du behöver, vad som kan vara hans egen motivation för relationer, vilka intressen han har, mål. Efter att ha behandlat detta kommer du tydligt att förstå var du kan lära känna honom.

5. Om det är svårt att ta reda på om detta eller den kandidaten passar dig

Det händer att det inte är lätt för oss att förstå vad som exakt händer i vår relation med en eller annan partner. Använd Bruce-Henderons matris för att se bilden helt. Du måste utvärdera de tre parametrarna för den som du kommunicerar för varje objekt:

 1. Den tid du spenderar på kommunikation med den här personen.
 2. Dynamiken i utvecklingen av relationer.
 3. Känslor från kommunikation.

Tiden kan uppskattas i procentsats. Två andra indikatorer måste utvärderas i punkter: från -5 till +5. Rita en koordinataxel där punkter placeras längs Abscissa -axeln som kommer att innebära känslor från kommunikation och punkter som indikerar dynamiken i relationer enligt orderaxeln.

Placera pojkvänner i skärningspunkten mellan deras indikatorer beroende på både axlar och betecknar en cirkel med diametern som motsvarar den tilldelade tiden. Alla som är i minuszoner eller nära noll är hopplösa. Och de största chanserna för framgångsrika relationer med dig med någon som "klättrade" över resten i det högra hörnet.

Som ni ser kan affärsverktyg tillämpas framgångsrikt i personligt liv. När du fattar beslut, väljer ett jobb eller en potentiell partner är det bekvämt och användbart att beräkna rörelser och alternativ, baserat på de arbetade och allmänt använda metoderna.